Kies uw land of regio.

Huis
Nieuws
Clearspace-1 missie om ruimtepuin te grijpen

Clearspace-1 missie om ruimtepuin te grijpen

2020-11-18

Clearspace-1 mission to claw at space debris

Gepland voor 2025, zal de Clearspace-1-satelliet een tangbeweging gebruiken om het beoogde object te verzamelen, voordat het een gecontroleerde terugkeer in de atmosfeer van de aarde geeft. En Elecnor DEIMOS zal het Attitude and Orbit Control System (AOCS) ontwerpen. Dit zal de satelliet oriënteren en positioneren om de ruimteafval te helpen grijpen, met behulp van stroomgeneratoren, thrusters en antennes.

"Clearspace-1 is de bevestiging van onze rol als een belangrijke leverancier van begeleidings-, navigatie- en controlesystemen in Europa", zegt Ismael López, de CEO van Elecnor DEIMOS Group.

"Dit is een zeer innovatieve missie en we zijn verheugd dat de expertise en capaciteit binnen onze bedrijven passen bij de vereiste technologische uitdagingen."

Nadat het Clearspace-missieconcept een jaar geleden door de European Space Agency was goedgekeurd, begon ClearSpace - een Zwitserse start-up met expertise in robotica - met het coördineren van de missie. Het bracht een consortium van expertise samen, waaronder Elecnor DEIMOS in het VK, benadrukt de UK Space Agency.

Het Attitude and Control-systeem van Elecnor DEIMOS UK zal worden geïntegreerd in de algehele satelliet ‘autopilot’. Het geleidings-, navigatie- en controlesysteem wordt ontwikkeld door Elecnor DEIMOS in Portugal, samen met andere Duitse en Portugese entiteiten. Dit consortium zal ook tests uitvoeren om ClearSpace te ondersteunen bij het samenstellen, testen en uitvoeren van de missie.


"Veertien miljard jaar - tussen de oerknal en de herfst van 1957 - was de ruimte ongerept", zegt dr. Graham Turnock, Chief Executive van de UK Space Agency. Maar sinds die herfst hebben we bijna 10.000 satellieten in de lucht geplaatst, waarvan de overgrote meerderheid nu is opgeheven of vernietigd.

“Het VK zal het voortouw nemen bij het opsporen en verwijderen van dit gevaarlijke afval, en ik ben verheugd dat de technologie die deze baanbrekende ambitie ondersteunt, in Groot-Brittannië zal worden gerealiseerd. In 2018, 300 km boven de aarde, heeft een Britse satelliet - beheerd door removeDEBRIS - met succes een net in een baan om de aarde ingezet om te demonstreren hoe ruimtepuin kan worden opgevangen. De demonstratie, waarbij gebruik werd gemaakt van een klein voorwerp dat door de satelliet werd uitgezonden, maakte deel uit van een missie om technieken te testen om ruimteafval op te ruimen. "

Bekijk de RemoveDEBRIS-rommel van satellietnetten in Surrey Space Centre

De RemoveDEBRIS-satelliet was de oprichting van een consortium van ruimtevaartbedrijven en onderzoeksinstellingen onder leiding van het Surrey Space Center van de Universiteit van Surrey.

Clearspace-1 doelwit

Wat is het doelobject? De Clearspace-1-missie heeft tot doel het VESPA-bovendeel (tracking: www.n2yo.com/satellite/?s=39162) uit de ruimte te verwijderen dat in mei 2013 werd gelanceerd met de VEGA-vlucht VV02, met de Proba V-satelliet.

Het VESPA-bovendeel en de "Small Satellite Interface Structure" die Proba V droeg, bleven bevestigd na de scheiding van Proba, meldt Elecnor DEIMOS.

Ruimtepuin

Onlangs heeft de European Space Agency het groeiende probleem van ruimtepuin onder de aandacht gebracht. In het bijzonder dat het aantal satellieten in een baan om de aarde aanzienlijk zal toenemen met de lancering van ‘megaconstellaties’ voor satellietbreedband.

Omdat deze constellaties duizenden satellieten kunnen bevatten, neemt het risico op botsingen en dus meer ruimtepuin toe.

"Slechts één botsing of explosie in de ruimte creëert duizenden kleine, snel bewegende kleine brokstukken die een functionerende satelliet kunnen beschadigen of vernietigen", aldus de ESA. "In 2007 bijvoorbeeld, verdubbelde de opzettelijke vernietiging van de FengYun-1C-satelliet de hoeveelheid puin op een hoogte van ongeveer 800 km, wat leidde tot een toename van 30% van de totale populatie puin op dat moment."

UKSA-financiering

Eerder in het najaar kondigde de UK Space Agency fondsen aan voor projecten om ruimtepuin aan te pakken. Zeven Britse bedrijven kregen een deel van £ 1 miljoen aan financiering om puin in de ruimte op te sporen.

Het bureau schat dat er momenteel 160 miljoen objecten in een baan om de aarde zijn - voornamelijk puin - die kunnen botsen met satellieten die diensten leveren die we dagelijks gebruiken.

De zeven projecten zullen sensortechnologie - of kunstmatige intelligentie - ontwikkelen om gevaarlijk ruimtepuin te monitoren. Het zijn: Lumi Space, Deimos, Lift Me Off, D-Orbit, Fujitsu, NORSS en Andor.

Afbeelding: ClearSpace - De ClearSpace-1-missie

Zie ook: Astroscale haalt 191 miljoen dollar op voor het verwijderen van ruimtepuin

Hot informatie

2: 1 MIPI-schakelaar voor 2x data + 1x klok D-PHY, of 2x C-PHY
Met de naam PI3WVR628 is het een zeskanaals eenpolige, dubbele worp (SPDT) -schakelaar die twee data...
RAF Space Command wordt opgericht en wordt gelanceerd in Schotland
De premier kondigde aan dat de komende 4 jaar £ 24,1 miljard zal worden uitgegeven aan nationale de...
UK gemaakt: 60A 8,5 mm pitch connector
“Dit betekent dat toepassingen zoals het opladen van batterijen kunnen worden aangepakt zonder de s...
HV DC over land, lucht en zee
De 3kW hoogspannings (HV) DC-voedingen bieden een ingang van 90 tot 264Vac en een keuze uit geregule...
300mA geluidsarme LDO is 1 x 1 mm
Er zijn 32 producten in de TCR3RM-serie, zoals het zal worden genoemd, met enkele vaste uitgangen va...